SIDDHARTHA

07:18

2017’nin ilk yazısıyla merhaba. Aralık ayı kitabım Hermann Hesse’den Siddhartha. Aralık ayı dediğime bakmayın kitap kısalığı ve akıcılığıyla iki günde bitti.

Kitap Buddha’nın yaşadığı zamanlarda kendini arayan Siddhartha’nın başına gelenleri, kendini bulma sürecini anlatıyor.

1922’de yayınlanan Siddhartha, yazara 1946 Nobel Edebiyat ödülünü de kazandırmış.


Yazar demişken Hermann Hesse kimdir?

1877 yılında Almanya’da doğmuş İsviçreli-Rus yazar, şair ve ressam. Bu adamla Buddha ne alaka derseniz, ben dedim, öncelikle yazarın büyük annesi ve babası Hindistan’da Basel Misyonunun görevlileri olarak misyonerlik yapmışlar yazarın annesi de zaten orada doğmuş. Bunun üstüne İsviçre’de yaşadıkları kısa bir sürede keşiş okuluna gitmiş ve sonrasında da kendisi Budizm’le ilgilenmiş. Bunların hepsinin birleşimini de böyle bir kitabı yazabilecek birikime sahip olmasını sağlamıştır diye düşünüyorum. (Yazarın hayatından çok kısa bahsettim ilginizi çektiyse araştırıp okumanızı tavsiye ederim.)

Her kitap, okurken insanı düşündürür ama bu kitap hem öykü hem öğüt içeriyor. Öylesine bir cümleyi bile anlamlandırıp kendinize yorabiliyorsunuz. Bu açıdan da bana gerçekten iyi geldi. Kitap okuduğunuz süre boyunca sizi dinlendirip hafifletiyor adeta. Stresini yaşadığımız birçok şeyden sizi uzaklaştırıp kendinize dönmenizi sağlıyor. Bu hissi veren en beğendiğim sözlerden biri de bu hatta.

“Gereksindiğim tek şey, giysiler ve para. Bunlar da ulaşılması kolay , yakın hedefler, insanın uykusunu kaçıracak şeyler değil.”

Gündelik hayatta bizim canımızı sıkan, dert ettiğimiz
şeylerin aslında ne kadar basit olduğunu bu cümleyle bile anlatıyor aslında yazar.

Ek bilgi olarak Buddha'nın gerçekte isminin Siddhartha Gautama olduğunu ve Siddhartha'nın Sanskritçede "aradığını bulmuş" (siddha=ulaşmak, artha= aranılan şey) anlamına geldiğini de belirteyim.

İyi okumalar.

Kitabı internetten almak ve ya incelemek isteyenler aşağıda paylaştığım linke bakabilirler.


Sevgiler,
hazi 💋

You Might Also Like

1 yorum

Popular Posts