EDİRNE

02:28

20 mayısta bir günlüğüne Edirne'yi görmeye gittik annemle. Istanbul'dan yaklaşık 2 saat uzaklıkta bu nedenle günübirlik gitmek için çok uygun ya da bir gece kalıp haftasonunu geçirmek için de tercih edilebilir.

Geziye Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesiyle başladık. Külliyenin içerisinde darüşşifa ve tıp medresesi var.  Rehberimizin anlattığına göre akıl hastaları için kullanılan müzik ve su tedavileri ya da şimdilerde filmlerde de sıkça gördüğümüz ameliyat sırasında intern öğrencilerin ameliyathanenin yukarısındaki camlı bölmesinden ameliyatı izlemesi yöntemini o zamanlar o darüşşifada da kullanmaları şaşırtan bilgilerden birkaçı. Ayrıca güzel bir havada ziyaret ederseniz çok güzel insana huzur veren de bir bahçesi var.




Gelelim asıl olaya tabii ki Edirne'ye gidip ciğer yedim ve çook lezzetliydi. Ciğerle bir problemim yok ama şişteki halini sevmeyenler bile bu halini severek yiyebilir bence çünkü hem hafif hem de ciğerin o kendini belli eden tadı kırılmış. Ayrıca yanında getirdikleri tava yoğurdu, kuru biber kızartması ve acı sos da resmen yarışıyordu birbiriyle. Zaten fotoğrafı çok güzel çekememden belli yemeğin ne kadar güzel olduğu, sabredemeyip bir an evvel yemek istemişim 😋 Biz Tarihi Ciğerci Bahri Bey ve Kemal Usta' ya gittik oradaki belli başlı bir kaç ciğerciden biriymiş sanırım. 







Sonrasında Selimiye Camii'ne gittik. Rehberin anlattıkları ve camiinin güzelliği birleşince açıkçası oradan çıkmak istemedim. Çok fazla detay ve hikaye barındırıyor içinde o nedenle ya rehberle ya da önceden iyi araştırma yapıp gitmenizi tavsiye ederim. 




Bir de tabii dönerken aldıklarımız var ki onlara ayrı ayrı yazı yazılır neredeyse. Birçok şey vardı ama biz Kavala kurabiyesi, badem ezmesi, Kallavi ve Hardaliye aldık (daha ne alacaktık 😅) Kavala kurabiyesinin hazırını tükettim birçok kez ama Edirne'den alınca kendini belli etti. Ay ve küp şeklinde olanları vardı biz küp şeklini tercih ettik iyi ki de etmişiz çünkü hem boyutu hem de yumuşaklığıyla kurabiyenin lokuma en çok yaklaştığı an bence. Badem ezmesi de çok lezzetli kahvenin yanında çok güzel gidiyor. Ama Kallavi başka bir şey. Acıbadem kurabiyesinin fıstıktan yapılmış halini düşünün ve bir an evvel Edirne'ye doğru yola çıkın. Bu zamana kadar yediğim en lezzetli ve yaratıcı tatlılardan biri. Hardaliye ise üzüm ve hardal tohumlarından yapılan bir içecek türü. Alkolsüz ama tadı şaraba benziyor. 😁



Son Olarak da Edirne Büyük Sinagog'unu ziyaret ettik. Kapanmasına son yarım saat kalmıştı o nedenle çok vakit geçiremedik ama içerisi Süleymaniye Camii gibi huzurlu ve sakindi. Edirne Merkez Sinagog'unun Türkiye'nin en büyük Avrupa'nın da üçüncü büyük sinagogu olduğunu da söyleyeyim. 



Ben doyamadım bence siz de bir Edirne planı yapmaya başlayın. 👋


Sevgiler,
hazi 💋

You Might Also Like

0 yorum

Popular Posts